Mr Ferrari

Η Μεγάλη αποχώρηση από την Ferrari.

Από την δημιουργία της αγωνιστικής του ομάδας με το όνομα Scuderia, μέχρι τον θάνατο του το 1988, ο Enzo Ferrari έμεινε γνωστός στην αυτοκινητοβιομηχανία ως ο πιο απολυταρχικός και αυταρχικός ιδιοκτήτης που υπήρξε ποτέ στο χώρο της αυτοκίνησης.

Για κάποιους, αυτός είναι και ο κύριος λόγος  της επιτυχίας της Ferrari τόσο στις πίστες όσο και στον δρόμο. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο πως η επιτυχία αυτή ήταν πάντα πληρωμένη με ένα μεγάλο κόστος.

Η Ferrari ήταν με τον ένα η τον άλλο τρόπο στην δύνη κάποιου σκανδάλου ή συμφοράς που την χτυπούσε όπως τους τραγικούς θανάτους που είχαν οι οδηγοί εξέλιξης της σε διάφορες στιγμές της ιστορίας της, μέχρι  και την παρ’ ολίγον καταστροφή της εξ’ αιτίας της μεγαλύτερης αποχώρησης στελεχών που έγινε ποτέ από σημαντικές θέσεις μέσα στην φίρμα το 1961.

Ο Enzo σε νεαρή ηλικία.
Ο Enzo σε νεαρή ηλικία.

Στους κύκλους της εποχής ήταν γνωστός ο τυραννικός  χαρακτήρας του Enzo Ferrari προς τους υφισταμένους του και πολλές φορές ακόμα και με τους πελάτες. Έχει μείνει στην ιστορία ο εντονότατος διάλογος, σχεδόν τσακωμός του, με τον Ferruccio Lamborghini για την ποιότητα των αυτοκινήτων του την εποχή εκείνη και το πόσο δυσαρεστημένος ήταν ο Lamborghini με τα Ferrari, όπου τελικά οδήγησε τον τελευταίο στην δημιουργία του αντίπαλου δέους της Ferrari την εποχή εκείνη, ή ακόμα την διαμάχη του με τον αγωνιστικό διευθυντή της Ford, όπου σαν συνέπεια είχε το να πεισμώσει την Ford σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να ετοιμάσει ένα αυτοκίνητο  που θα κέρδιζε την Ferrari στο Le Mans από το 1966 μέχρι το 1969.

Για να επανέρθουμε στον τίτλο της ιστορίας μας, πρέπει να μεταφερθούμε στις αρχές του 1961, όπου η κατάσταση στην Ferrari ανάμεσα στον ίδιο τον Enzo και τους υπαλλήλους του είναι για άλλη μία φορά σε ένα πολύ έντονο κλίμα.

Την ήδη τεταμένη κατάσταση έρχεται να φορτίσει ακόμα περισσότερο μία γυναίκα και αυτή δεν είναι άλλη παρά η σύζυγος του Enzo Ferrari εν ονόματι Laura Garello, η οποία ήθελε να έχει ένα πιο ενεργητικό ρόλο στα θέματα και την οργάνωση της φίρμας κάτι που έβρισκε τα μεγάλα στελέχη της Ferrari, όπως τους αρχισχεδιαστές και αρχιμηχανικούς σε πλήρη αντίθεση.

laura ferrari
laura ferrari

Σε αυτό το σημείο αξίζει να πούμε μία ιστορία που την εποχή εκείνη ήταν γνωστή σε όλους. Ο Enzo Ferrari ήταν από τους λίγους ανθρώπους που είχε επισήμως μία σύζυγο αλλά και μία ερωμένη με τις δύο γυναίκες να γνωρίζουν την ύπαρξη η μία της άλλης, αλλά όταν είσαι ο Ferrari έχεις να χάσεις σίγουρα πολλά αν κάνεις την οποιαδήποτε σκηνή ζηλοτυπίας. Ο ίδιος κατά την διάρκεια της εβδομάδας έμενε με την σύζυγο ενώ το σαββατοκύριακο έμενε πάντα με την ερωμένη.

Ένα πρωί, η συζήτηση ανάμεσα στην Laura Garello και τον Girolamo Gardini δεν άργησε να παρεκτραπεί με τις φωνές να ακούγονται σε όλους τους διαδρόμους. Ο Gardini τότε απείλησε τον Ferrari πως ή θα έδιωχνε την γυναίκα του ή θα έφευγε ο ίδιος. Φυσικά ο Enzo όπως έκανε πάντα την ίδια στιγμή απέλυσε τον Gardini,  μόνο που ο τελευταίος είχε πεί πως κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την φυγή και άλλων δυσαρεστημένων στελεχών, όπως και έγινε. Μαζί του έφυγαν πέντε σημαντικά άτομα για την Scuderia όπου και οι ίδιοι είχαν παραπονεθεί για την εμπλοκή της κυρίας Ferrari.

Ο Οκτώβρης του 1961, βρίσκει την Ferrari χωρίς μερικά από τα σημαντικότερα άτομα για την φίρμα και με όλα τα σχέδια για τα μελλοντικά σπόρ αυτοκίνητα να είναι σε αναμονή.

Ένας οδηγός της Ferrari λίγο πριν την έναρξη των δοκιμαστικών.
Ένας οδηγός της Ferrari λίγο πριν την έναρξη των δοκιμαστικών.

Ευτυχώς για τους φανατικούς οπαδούς της Scuderia Ferrari, αυτό το περιστατικό πείσμωσε ακόμα περισσότερο τον Enzo Ferrari, στο να φτιάξει το αυτοκίνητο των ονείρων του. Κατά έναν τρόπο θα πρέπει να ευχαριστούμε όλους αυτούς που έφυγαν τότε καθώς όπως είπε κάποτε ο ίδιος, είδε σε αυτούς τον εχθρό που θα έπρεπε να κερδίσει πάση θυσία κάνοντας το άλογο από το Μαρανέλλο να καλπάσει ακόμα γρηγορότερα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s