Being a BMW driver.

Η αμαρτία του να έχει κανείς BMW.

Mercedes, Bmw, Audi, αυτή ήταν η σειρά προτίμησης για τους περισσότερους από εμάς σύμφωνα με την απήχηση που είχαν οι παραπάνω μάρκες τις προηγούμενες δεκαετίες. Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, προσδόθηκαν στις μάρκες των αυτοκινήτων και των ιδιοκτητών του αξίες και χαρακτηριστικά που έμενε να τους στοιχειώσουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό για έναν οδηγό Mercedes? Ίσως το ότι μπορεί να είναι λίγο “συντηρητικός” και σίγουρα όχι παθιασμένος με την οδήγηση, αν και η φίρμα από την Στουτγάρδη έχει στην κατοχή της την φοβερή και τρομερή AMG, πράγμα άγνωστο για τους περισσότερους.

Οδηγός mercedes-benz
Οδηγός mercedes-benz

 

Η BMW από την άλλη ήταν για τους “νεόπλουτους” όπως πολλοί έλεγαν πίσω στα 90’s. Ίσως και να είχαν δίκιο μιας και τα αυτοκίνητα γενικότερα είχαν όσο ένα διαμέρισμα άρα αρκετά ακριβά για πολλούς. Το όνειρο του Έλληνα τότε ήταν η αγορά μίας 3άρας ή μίας 5άρας, όπου για όσους δεν μπορούσαν να τις αποκτήσουν προχωρούσαν στους παραπάνω χαρακτηρισμούς ως προς τους τυχερούς ιδιοκτήτες τους, μίας και στην Ελλάδα λέμε το “όσα δεν φτάνει η αλεπού…” Όλοι αυτοί που βέβαια έλεγαν όλα τα παραπάνω αγνοούσαν σίγουρα την σειρά “M” με την κορυφαία οδική συμπεριφορά ή του τι ήταν ικανά να κάνουν στον δρόμο τα αυτοκίνητα από την M Division.

Οδηγός BMW
Οδηγός BMW

Τέλος για την AUDI, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Αυτοί που “ξέρουν” αγοράζουν την μάρκα από το Ίγκολσταντ για τα ποιοτικά της αυτοκίνητα και την τετρακίνηση της. Ούτε λόγος βέβαια για τα απίστευτα RS όπου οι περισσότεροι δεν τα είχαν ακούσει ποτέ.

Οδηγός Audi
Οδηγός Audi

Μέχρις εδώ όλα καλά, καθώς όλοι οι αγοραστές ή ακόμα καλύτερα οι εραστές της αυτοκίνησης μπορούν πάντα να βρουν μία μάρκα που θα μπορούσαν να ταυτιστούν μαζί της. Δεν έχω πάντως ξεχάσει την Porsche, απλά η τιμή της δεν είναι για όλους.

Τα χρόνια όμως περνάνε και οι καταναλωτές ωριμάζουν και σιγά σιγά αποκτούν συμπάθειες και αντιπάθειες για τις μάρκες των αυτοκινήτων. Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στην BMW και την αρνητική αντίληψη που έχει δημιουργηθεί  γύρω από την μάρκα και τους οδηγούς της.

 

Σε ένα μεγάλο ποσοστό παγκοσμίως η φίρμα από την Βαυαρία θα συνδέονταν με μία σειρά από αρνητικά χαρακτηριστικά άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ενθουσιώδη τρόπο οδήγησης των αυτοκινήτων από τους οδηγούς της στους δρόμους.  Με την άνοδο του YouTube, το φαινόμενο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς όλο και περισσότεροι ανέβαζαν βίντεο με ευφάνταστους τίτλους όπως BMW Fails, ή Why we hate BMW drivers. Είναι πράγματι ξεκαρδιστικό το αφιέρωμα του Βρετανικού CarThrottle για το “Πώς να γίνετε ένας οδηγός BMW” ή τα καυστικότατα σχόλια του Clarkson για τους οδηγούς της BMW. Μην μου πείτε πως ποτέ δεν κάνατε το ίδιο ή δεν βρεθήκατε μπροστά σε μία συζήτηση για κάποιο οδηγό BMW και τα κατορθώματα του στον δρόμο?

Κακοί οδηγοί υπάρχουν σε όλες τις μάρκες αυτοκινήτων αλλά εάν αυτός που θα βρεθεί μπροστά μας τυγχάνει να έχει BMW τότε είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε αυστηρότατη κριτική. Πολλές φορές είχα πέσει και εγώ ο ίδιος σε αυτή την παγίδα, με τα χρόνια όμως και καθώς μεγάλωνα άρχιζα να γνωρίζω ανθρώπους που ήταν οι ίδιοι κάτοχοι BMW και φαινόταν να μην έχουν  καμία σχέση με το είδος των οδηγών που έβλεπα στο YouTube ή διάβαζα σχετικά.

Αφορμή για να το ψάξω λίγο παραπάνω και να δώ εάν η αντίληψη αυτή υπήρχε και στην χώρα κατασκευής της BMW, την Γερμανία και συγκεκριμένα το Μόναχο, ήταν η τυχαία επίσκεψή μου στο εργοστάσιο και στο BMW Welt, όπου είδα ζωντανά την ιστορία της φίρμας καθώς είχα και την δυνατότητα να συνομιλήσω με κατόχους BMW αλλά και νέους επίδοξους αγοραστές.

bmw_welt_interior
bmw_welt_interior

Όλοι αυτοί δεν είχαν την παραμικρή σχέση με ότι είχα στο μυαλό μου σαν τον τυπικό οδηγό BMW. Το αντίθετο μάλιστα, όλοι τους ήταν εξαιρετικοί, ευγενέστατοι, με άποψη για το αυτοκίνητο και σίγουρα γνώσεις γύρω από τους 4 τροχούς.

BMW Welt
BMW Welt

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, είπα να αρχίσω να παρατηρώ καλύτερα τους οδηγούς των BMW και προς έκπληξη μου δεν είχαν καμία σχέση με το στερεότυπο που είχα δημιουργήσει.

Γνώρισα λοιπόν ανθρώπους που είχαν διαλέξει προσεκτικά την BMW της αρεσκείας τους όντας  έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους, ικανοί να μιλάνε  για ώρες για την οδική ευχαρίστηση των αγαπημένων τους αυτοκινήτων.

Μπαίνοντας λοιπόν στην 4 δεκαετία της ζωής μου, αποφάσισα πως δεν θα έκανα ποτέ ξανά το λάθος του να προχωρώ σε γενικότητες όχι μόνο προς τους οδηγούς  BMW αλλά και για όλους τις άλλες μάρκες αυτοκινήτων.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως με τους περισσότερους από εμάς μας ενώνει η ίδια χαρά για το αυτοκίνητο και την οδήγηση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s