Mercedes Jellinek

Mercedes Jellinek, η γυναίκα που έδωσε το όνομα της σε μία αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο κόσμος του αυτοκινήτου είναι γεμάτος από συναρπαστικές ιστορίες, με τις περισσότερες από αυτές να είναι άγνωστες σε πολλούς από εμάς. Στο σημερινό άρθρο του DrivingCulture θα γνωρίσουμε την άγνωστη ιστορία για το πώς η MercedesBenz έφτασε να έχει αυτό το όνομα στις αρχές του 20ου αιώνα. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε πως δεν ήταν πάντα αυτό το όνομα της φίρμας από την Στουτγάρδη.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, 3 είναι τα ονόματα που έχουν συνδέσει το όνομα με το “Three Pointed Star”, όπως λέγεται αλλιώς η Mercedes και αυτά δεν είναι άλλα από τους Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach και Carl Benz. Το όνομα όμως όπως ξέρουμε που έμελε να γίνει γνωστή η εταιρία ήταν το “Mercedes”. Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό?

merecedes_benz-founders
merecedes_benz-founders

Η ιστορία ξεκινά το 1901 όπου ο Αυστριακός επιχειρηματίας Emil Jellinek δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου αναλαμβάνει να προωθήσει, να κάνει γνωστό ανά την Ευρώπη και εν τέλει να πουλήσει το τεχνολογικό επίτευγμα των τριών πρωτοπόρων της αυτοκίνησης.

EMIL JELLINEK
EMIL JELLINEK

Ο Emil πολύ γρήγορα καταλαβαίνει πως προκειμένου να έχει εμπορική επιτυχία το αυτοκίνητο θα πρέπει να βρεθεί μία καλή εμπορική ονομασία καθώς και ένα εμπορικό σήμα.

Εκεί λοιπόν στις αρχές του 1900, ο κ. Jellinek αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την συγχώνευση των τριών ιδρυτών και έτσι γεννιέται η αυτοκινητοβιομηχανία “DaimlerBenz Company”, ενώ παρουσιάζει το αστέρι με τις τρεις ακτίνες ως εμπορικό της σήμα. Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα “Mercedes” όμως δεν εμφανίζεται νωρίτερα από την 28 Ιουνίου 1926, ενώ δεν απαντιέται σε κανέναν από τους ιδρυτές. Το πώς φτάνουμε σε αυτό το όνομα θα το απαντήσει αλλά και θα το προσδώσει ο ίδιος ο Emil Jellinek χάριν στην μονάκριβη του κόρη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

The Three Pointed Stars
The Three Pointed Stars

Συγκεκριμένα, ο κ. Jellinek έχει δύο μεγάλες αγάπες. Πρώτα την κόρη του με το όνομα αυτής να είναι “Mercedes Manuella Jellinek” και δεύτερον το αγαπημένο του αυτοκίνητο μία DaimlerMotorenGesellschaft 35 ίππων του 1901. Μέχρι εδώ δεν μας κάνει κάτι εντύπωση σε πολλούς από εμάς καθώς όλοι αγαπάμε τα παιδιά μας αλλά έχουμε και μία ιδιαίτερη σχέση με το αυτοκίνητο μας. Για τον κ. Jellinek όμως αυτά τα δύο πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από αγάπη καθώς άγγιζαν την εμμονή.

mercedes_jellinek
mercedes_jellinek

Η εμμονή και αγάπη για την κόρη και το αυτοκίνητο του ήταν τέτοια όπου ο πάμπλουτος έμπορος από την Βιέννη αποφασίζει να δώσει στο αυτοκίνητο του το όνομα της κόρης του καθώς θεωρεί αυτήν ως ότι καλύτερο του έχει συμβεί καθώς και ιδιαιτέρα γουρλίδικη για αυτόν. Είναι τέτοια δε η εμμονή του με την κόρη του όπου μέχρι η θυγατέρα του να φτάσει το 13 έτος της ηλικίας της ο κ. Jellinek έχει ήδη δώσει το όνομα της στα σπίτια που έχει η οικογένεια στην Νίκαια της Γαλλίας ενώ αλλάζει και το επώνυμο της οικογενείας σε “JellinekMercedes”.

1901_mercedes_35hp
1901_mercedes_35hp

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων φαίνεται να πηγαίνουν περίφημα στην Βιέννη, ενώ ο κόσμος αρχίζει να συνδέει τον Emil Jellinek με το αυτοκίνητο όπου φέρει το παρατσούκλι που έχει αποφασίσει ο ίδιος αυθαίρετα να δώσει ως “Mercedes”. Κάπως έτσι λοιπόν οι επίδοξοι αγοραστές αυτοκινήτου της εποχής θα συνεχίσουν να αναφέρονται για τα επόμενα χρόνια στα Three Pointed Stars ως Mercedes, φέρνοντας αυτό το όνομα μέχρι σήμερα.

Πατέρας και κόρη.
Πατέρας και κόρη.

Το όνομα όμως δεν ήταν το μόνο στο οποίο συνεισέφερε ο Jellinek στην φίρμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν αυτός ο οποίος πίεσε τους Daimler και Maybach στο να δημιουργήσουν αγωνιστικά αυτοκίνητα εκεί στις αρχές του 1900 καθώς πίστευε πως η ποιότητα των αυτοκινήτων της Mercedes ήταν τέτοια όπου έπρεπε κάτι τέτοιο να αποδοθεί μέσα από τους αγώνες. Ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά πως “μόνο οι νίκες μπορούν να κάνουν μία εταιρεία σαν την Mercedes γνωστή σε όλο τον κόσμο”, ενώ έλεγε ακόμα πως “οι υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων θα προτιμάνε να αγοράζουν αυτή την όποια εταιρεία όπου θα κερδίζει σε αγώνες καθώς θα θέλουν πάντα να ταυτιστούν με τους νικητές”. Τέλος, πίστευε ακράδαντα πως “όποια εταιρεία είναι εκτός αγώνων διαπράττει σίγουρα εμπορική αυτοκτονία”.

Το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο της Mercedes Benz.
Το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο της Mercedes Benz.

Για να επανέλθουμε στην κόρη του Emil την Mercedes, η μοίρα της επεφύλασσε ένα τραγικό τέλος. Μετά τον πολυτελέστατο γάμο της στην Νίκαια, το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει την ίδια και τα δύο της παιδιά πάμφτωχους να ζητιανεύουν στους δρόμους της Βιέννης, ενώ προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη της εποχής η απόφαση της να εγκαταλείψει αβοήθητα τα ανήλικα παιδιά της προκειμένου να παντρευτεί για δεύτερη φορά έναν φτωχό γλύπτη. Η ίδια πέθανε το 1929 από καρκίνο των οστών.

Η Βιέννη στις αρχές του 1900.
Η Βιέννη στις αρχές του 1900.

Αυτή λοιπόν ήταν η ιστορία του ονόματος της Mercedes Jellinek καθώς και το τραγικό τέλος που επεφύλασσε η μοίρα για αυτήν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s